Уникалността на Камино

Наречието „Камино“ произхожда от испански език. Той представлява мистичен поклоннически тур, разположен в Европа. Началото му започва във Франция и по-конкретно в южната част от нея, а краят му достига до „края на Земята“ известен като “Finis Terrae”. Последното се разполага на атлантическото крайбрежие от Галисия в Испания. Като негова стартова точка се смятат две села, разположени на не повече от  5 км – Навара и Франция. За крайна дестинация по културната и паметна местност се приема градът на Св. Яков Сантяго де Компостела. Той е популярен по света с величествената си постройка на катедрала, а в нея самата се пазят мощите на светеца. Недалеч от местността на катедралата се разполага и паметник на Св. Яков. Самата статуя се приема, че спомага за опрощение греховете на всеки стъпил там, за да я зърне.

За името на града Компостела се приема, че произхожда от “Campus Stellae или град на звезди. От тогава се пазят мощите и всеки турист идва по тези земи, за да се докосне до късче поклонение. Някога пътя на Камино е бил пренаселен, поради възможността всеки пътник да дойде в тази част и да се поклони. За разлика от поклонничеството в Йерусалим, когато някога не било възможно, поради многото воини за Светите земи.

От край време това място има религиозно значение за християнството и през годините на Реконкиста (битките на испанци, срещу маври).

Културата на Камино днес се свързва и с отдавна отминалите религиозни времена, когато монаси от различни краища идвали на това място, за да се покръстят, пречистят и помолят на Всевишния Господ.

Днес не съществуват ограничения за посетителите нито във възраст, нито във вяра.

Пътят на Сантяго де Компостела е изминавам многократно и от стотици хиляди хора от цял свят. Светци, грешници, крале, неудачници, кралици и генерали са проходили по тези културни и исторически места известни вред по света. Смята се, че всеки решил да посети това културно и религиозно място търси своята по-дълбока духовност или се стреми да разреши вътрешен конфликт със самия себе си. Още в древността се смятало, че Камино дарява невидима енергия, себепознание и самосъзерцание. Така пише и Шърли Маклейн в своята книга „Камино – път към себе си“.