Сьонеф – замък на щастие и храм на знание

Някъде там в далечна Белгия се намира уникален замък, вдъхновил не един творец. Той носи името Сьонреф, а често е свързван с ударна доза щастие, наслада и знания.

Според немски писател Жан-Пол Рихтер „Споменът е единственият рай, от който няма как да се избавим“, а според писателя Пруст „истинският рай е онзи, който вече сме загубили“. С тези мисли започваме краткото, но обаятелно представяне на чудния замък, който и днес очарова посетителите. Той е сборен пункт от уникалност и чистота на природата. Тук посетителя може да се потопи в магически стил на букови гори, цветни алеи, приказни, огледални езерца и величието на аристократизма. На територията на замък Сьонев се намира театър, построен някога, за да бъде ползван при представяне на пиеси, които богаташката фамилия, притежаваща това място можела да следи. Такава и била модата в далечните години на XVIII в.

Пред самия замък красиво се синее езеро, а във водите му могат да се видят прекрасни рибки. Сред омайните градини и гори има чудни дървета и храсти, дори не липсва вековното гинкобилоба дърво.

Разходката извън замъка може да преведе през чудно мостче, преминаващо над едно от езерцата, а в самия му център се намира като остров Вершуерен.

Цялата красота на това място, музей, замък не може да се опише дори от най-надарения поет. Омайна е цветната зеленчукова градина в почетния двор, а от местоположението й може да се зърне далечната катедрала на град Сьонеф.

Вътрешният двор на замъка изненадва и с реплика на абатството на Рабле, Телеми.

Френската градина в парка на замъка има малко езерце, където са пръснати чудни водни лилии, навяващи за картина на Моне.

Из вътрешността на замъка може да се види автентичният стил на барок и рококо и напомнящ за аристократичността на фамилиите живели в него някога. Днес замъка е преобразен в музей на ювелирано изкуство от френскоезичната ера на Белгия. В него се пазят 800 екземпляра разпръснати из разточителния интериор. Тук всеки почитател на изтънчения вкус може да се докосне до съвършенството и пищността на това място, известно като историческа и културна местност.